over het project

nederland_22

Sinds het moment dat Nederland bevolkt werd hebben we het land naar onze hand gezet. Niet alleen omdat Nederland anders deels niet meer zou bestaan, er moet door de hoge bevolkingsdichtheid goed worden nagedacht waar we gaan wonen en recreëren. Als stedeling en beeldenmaker kijk ik met een urbane blik op het landschap en merk ik dat de menselijke hand zelfs in de meeste natuurgebieden erg voelbaar is. Overal lopen paden en routes, we zijn in de greep van de organisatie.

In het toekomstige Nederland waarin de verstedelijking zal gaan toenemen, laten we de open natuurgebieden minder ruimte. Onze levens zullen zich steeds meer in de steden afspelen en parken geven door de goede bereikbaarheid een natuurbeleving dichtbij huis. Door technologische ontwikkelingen zullen we dankzij plaatsing van camera’s de natuur live vanuit huis kunnen ervaren. Echter ontstaat er een digitale natuurbeleving en wordt de fysieke verbondenheid tussen stedeling en natuurlandschappen buiten steden steeds kleiner. 

In land figurant wordt de toekomstige relatie tussen deze stedelingen en het maakbare landschap buiten steden getoond. Wanneer de natuur aangepast wordt aan de mens maar we er langzaam maar zeker geen deel meer van zullen uitmaken, wordt het landschap benaderd als decor. Land figurant representeert het toekomstige maakbaar Nederland en hoe het het landschap in gebruik wordt genomen, waarbij er wordt gedistantieerd van het typische, iconische beeld van ons land.